România semnează memorandum cu japonezii de la ITOCHU pentru proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești
6 November 2024Ministerul Energiei a anunțat luni că a semnat un memorandum de înțelegere cu compania japoneză ITOCHU pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuşteşti, în cadrul primei ediții a Forumului Energiei România-Japonia, care se desfășoară în perioada 4-5 noiembrie 2024.
Forumul a accelerat proiectele comune ale celor două țări în domeniul energiei, în special dezvoltarea energiei nucleare de generație nouă, extinderea capacităților de stocare a energiei regenerabile, producția de hidrogen verde și implementarea tehnologiilor de captare, utilizare și stocare a carbonului.
În cadrul forumului, Ministerul Energiei din România și compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea investiției Tarnița-Lăpuștești, un proiect de importanță strategică pentru echilibrarea sistemului energetic național, absolut necesar în contextul creșterii ponderii energiei din surse regenerabile.
Amintim că două companii din Energie, gigantul energetic francez de stat Électricité de France (EDF) şi firma japoneză ITOCHU, s-ar fi arătat interesate de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, spunea anterior ministrul Energiei, după ce proiectul nu a înregistrat niciun progres de un an de zile. Oficialul spune că aceste companii sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate.
„Forumul de astăzi nu este doar un schimb de idei, ci include asumarea unor angajamente concrete. Prin parteneriatele noastre, România își asumă rolul de lider regional în energia regenerabilă și nucleară. Astăzi am făcut un pas concret în direcția unei Românii mai sigure, mai competitive și mai sustenabile din punct de vedere energetic. Sunt convins că prin această colaborare dintre experiența administrației și mediului privat din Japonia și deschiderea României și oportunitățile existențe în țara noastră, în viitorul cel mai apropiat vom avea rezultate remarcabile în relația bilaterală prin parteneriate care vizează: hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, stocarea în baterii, producția de hidrogen și amoniac albastru, producția de uraniu, captarea dioxidului de carbon etc. Vorbim de investiții de miliarde de euro care vor crea noi locuri de muncă și vor asigura prețuri accesibile la energie și securitate energetică pentru toți românii”, a declarat ministrul Energiei Sebastian Burduja.
Având în vedere provocările globale actuale, accentuate de conflictul din Ucraina și creșterea cererii de energie în sectoare precum IT-ul și industria grea, părțile și-au reafirmat angajamentul de a colabora în găsirea unor soluții inovatoare pentru asigurarea securității energetice. România a prezentat o serie de proiecte majore, printre care unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul reactorelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești, invitând partenerii japonezi să contribuie cu tehnologie și cunoaștere. Alte domenii cu potențial ridicat de cooperare sunt termoficarea în sistem centralizat, producția de hidrogen și generarea de energie electrică din surse regenerabile.
Miniștrii și companiile celor două țări au confirmat, de asemenea, sprijinul pentru atragerea investițiilor japoneze în România și a programelor comune de finanțare, în special în domeniul tehnologiilor de vârf.
Related
-
Mongolia and France’s Orano sign preliminary deal for $1.6bn uranium project
2 January 2025
-
Pakistan Atomic Energy Commission gets licence for Chashma nuclear plant
2 January 2025
-
Manah II solar IPP commences commercial operations
2 January 2025
-
Bahrain receives Bids for 44 MW Solar PV Project
2 January 2025
-
Zanzibar runs tender for 18 MW of solar
1 January 2025
-
DRI, OMV Petrom sign Romania’s largest PV power deal
1 January 2025